Pizzadeg


Pizza ju nånting vi ofta gör här hemma efter att vi skaffade våran pizzaugn.
Men nåt vi har testat mycket är olika recept på deg. Det är verkligen inte lätt att hitta rätt.

Oftast har elasticiteten varit dålig, men nu har vi hittat ett recept som funkar bra. Hemligheten är den långa jästiden. Så här får man inte komma på spontant att man är pizzadegen direkt.


Ingredienser

  • 3 1/2 dl iskallt vatten
  • 50 g färsk jäst
  • 2 msk olja
  • 1/2 msk salt
  • 10 dl mjöl + extra till utbakning (10 dl motsvarar ca 600 g)

Gör så här

Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet.
Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
Låt degen jäsa i 1-1  1/2 timme i en stor degbunke.
Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar à ca 200 g (för 6 port). Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.
Toppa pizzan med önskad fyllning och grädda ca 10 minuter i 250°C.

/Marit

5 svar på “Pizzadeg

  1. Det receptet brukar vi också köra. Blir jättestor skillnad gentemot ”snabbdegar”.

    Blir även jättegott att ta i lite durumvete som en del av mjölblandningen också.

  2. ”Så här får man inte komma på spontant att man är pizzadegen direkt.” –
    Autokorrigeringen inte tyckte väl inte att Pizzasugen var ett korrekt ord 😂 (förmodligen det som får alla att särskriva allt i tid och otid)

  3. Ser så gott ut, ska testas i helgen! Har du tips på bra tomatsås? Tips på härlig toppning?

Lämna ett svar till Ulrika Granath Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen