Omogna tomater

Hejsan

Jag la ut en fråga förra veckan på instagram om att jag ville ha lite hjälp och tips med vad jag sjuke göra med alla våra omogna tomater.

Och precis som jag visste så fick jag massvis med tips.

Dessa 3 var de vanligaste:

-Ta in dom och lägg dom på en fönsterbräda i solen

Detta har jag testat förut och skalen blir hårda för mig och tomaterna mjuka och ruttnar. 

-Lägg som ihop med äpplen. Fick både tips om att lägga dom mörkt och på ett fat.

Detta tror jag absolut på

-Klipp bort alla blad på plantorna så tomaterna får all näring och sol.

Det är tyvärr redan för kallt här i Dalarna för att detta ska kunna funka just nu. Men nästa år ska jag absolut göra detta tidigare  

Däremot fick jag ett superbra tips från en följare som skickade en länk på Victoria Skoglund när hon gästade Nyhetsmorgon. Och är det nån jag litar på när det gäller blommor och växter så är det hon. Hon är ju en guru inom området

Och Victoria sa alltså att man ska plocka in alla tomater.
Tömma en kökslåda och täcka botten med tidningspapper och lägga i tomaterna. sen är det bara att öppna lådan och skörda allt eftersom.

De större tomaterna la jag dock i bruna avfallspåsar med dig vi äpple. I varje. Måste ju även testa detta tips.

Sen fick jag även massa bra tips och idéer med vad man kan göra med omogna tomater. Delat med mig av ett recept jag blev sugen att testa här:

Chutney på gröna tomater 

  • 1 kg tomater gröna
  • 250 g råsocker
  • 2 msk honung
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 spansk pepparfrukt urkärnad och fintärnad
  • 1 tsk ingefära färsk (riven)
  • 2 lime rivet skal och saft
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 0.5 tsk kardemumma stött
  • 2 bitar hel kanel
  • flytande pektin (eventuellt)

Instruktioner

  • Skär tomaterna i medelstora bitar och lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna i en gryta.
  • Koka upp och låt det småputtra i cirka en timme, rör om då och då.
  • Smaka av chutneyn, den ska ha hetta och vara sötsyrlig.

    Tillsätt mer socker eller vinäger om du tycker att det behövs.

  • Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite pektin.
  • Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor.

 

 

Ett svar på “Omogna tomater

  1. Jag fick ett tips om att lägga bananer med tomaterna. Jag har gjort det och tycker det funkar utomordentligt bra. De blir inte hårda utan mognar i bra takt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen