Fikonrutor med chokladganache och flingsalt

Detta recept har jag hittat hos min vän Paulina 100 kitchen stories.
älskar hennes instagram och blogg  jag får så mycket inspiration av henne. Sen är hon en helt underbar tjej också, göteborgska såklart.

Dom är alltså gjorda på torkade fikon, lite nyttigare eftersom det inte är ngt socker i.

Recept

Fikon- och chokladganache-rutor

6 mellanstora torkade fikon / 6 middle big dried figs

1 dl kokhett vatten / 1 dl boiling hot water

1 dl havregryn / 1 dl oats

1 dl mandel eller hasselnötssmjöl / 1 dl almond or hazelnut flour

en nypa äkta vanilj / a pinch of real vanilla

15 g agavesirap / 15 g agave syrup

1/2 dl vegansk grädde / 1/2 dl vegan whip cream

60 g mörk choklad / 60 g dark chocolate

Flingsalt / sea salt

Koka ditt vatten. Lägg dina fikon i en matberedare eller skål och häll på det kokheta vattnet. Låt stå för ca 10′ så de torkade fikonen mjuknar lite.

Mixa sedan fikonen i matberedaren eller med en stavmixer så det blir en tjock kola-liknande-sås.

Blanda ihop denna kola med havregryn, nötmjöl, vanilj och agavesirap till en klibbig ”deg”. Tryck ut degen i en liten bakpappersklädd kvadratisk eller rektangulär form (ca 10×10 cm). Sätt in i frysen under tiden du gör chocolate ganache.

Häll grädden i en liten kastrull och värm upp på medel värme. Lägg i bitar av choklad och rör runt med en sked tills chokladen är smält och det blivit en tjock chokladsås.

Tag ut din botten från frysen och bre på din chokladganache och strö på flingsalt. Låt stelna i frys.

Jag och Thea gjorde dessa igår kväll och lät dom stå i frysen över natten. Nu har vi skurit upp dom i små rutor och ställer dom i kylen till kvällens uppersittarmys.

/Marit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen